TEFLON®-bevonó, Szinterező és Kereskedelmi Kft.

Káros-e a Teflon bevonat az egészségre?

Sok esetben kérdezik vevőink, hogy a  sérült Teflon bevonat káros-e az egészségre, rákkeltő-e?

A rövid válasz: NEM okoz rákot, NEM káros az egészségre.

Honnan jön az információ, hogy a teflon bevonat rákot okoz?

444.hu-n jelent meg egy cikk a The Guardian nyomán a teflonbevonat vizsgálatáról. Az tény, hogy a PFC-k (perfluor-karbonok) bomlásterméke, a perfluoroktanát (PFOA) kutatások szerint többek között máj-, hasnyálmirigy- és hererákot okozhat.

Mindez azért fontos információ, mert a teflonedények gyártásánál is ezt az anyagot használják, így adódhat a következtetés, hogy akkor ezek éppúgy egészségkárosító hatásúak lehetnek. Minden bizonnyal erre a vonatra ültek fel azok az egyéb gyártók, akik a nagy tefloncégeknek szerettek volna negatív PR-t csinálni. Ez mondjuk sikerült is, azonban a rákkeltő hatás bizonyítottan nem igaz.

sérült teflon bevonatú edények

A Teflon edények már nem tartalmaznak PFC-t

A teflonedényeket a gyártási folyamat során magas hőmérsékletre (350-400 C fok, míg a PFC-k már 260 °C fokon kigázosodnak a bevonatból) hevítik, így szabadulnak meg a perfluoroktanáttól. Hogy megnézzék, hogy ez valóban sikeres-e, ahhoz összesen 26 különböző edényt vizsgáltak meg – a Food Additives and Contaminents lapban publikált kutatásból kiderül, hogy még extrém körülmények között is elenyésző bomlásterméket bocsátanak ki magukból. Továbbá az a tény, hogy az üzemi hőmérséklete a bevonatoknak 250 °C, a fölött már elveszíti a Teflon nem tapadó tulajdonságát (megég a bevonat), így háztartási körülmények között nem is kerül a Teflon bevonat 250 °C fok fölé.

Megdőlt a tévhit: A Teflon bevonat nem káros az egészségre

Tehát az, hogy a teflon mérgező lenne, csak egy újabb tévhit, amely immár tudományos igazolást nyert. Még a megsérült, lepattogott bevonat sem jelent kockázatot, attól eltekintve, hogy az edény használhatatlan lesz.

Végezetül pedig, ha már attól rettegünk, hogy a teflonedénytől fogunk rákot kapni, akkor inkább a mikróban pattogatott kukorica miatt kellene aggódunk, hiszen ennek csomagolásából jóval több káros anyag szabadul fel.

Az általunk használt bevonatok FDA minősítéssel rendelkeznek, aminek keretében minden esetben vizsgálják bevonatainkat, hogy élelmiszeri alkalmazásra engedélyezett.