TEFLON®-bevonó, Szinterező és Kereskedelmi Kft.

TEFLON® bevonatok típusai

1. TEFLON® PTFE
Kétrétegű nem tapadó bevonatrendszer. (Alap és fedőréteg.)
A fluorpolimerek közül a PTFE bírja a legmagasabb állandó üzemi hőmérsékletet (270 °C). Nagyon alacsony a súrlódási együtthatója, jó a dörzsállósága és vegyszerállósága. A PTFE vizes alapú diszperzióként készül.
2. TEFLON® FEP
FEP (fluorinált etilén propilén kopolimer)
Nem tapadó bevonat, mely megfelelő hőkezelésnél úgy olvad és folyik meg, hogy porozitás-mentes, egybefüggő réteget alkot. Ebből következően kiváló a vegyszerállósága, alacsony súrlódási tényezővel és kiváló nem tapadó tulajdonsággal rendelkezik. Maximális üzemi hőmérséklete: 205 °C. A FEP vizes alapú diszperzióként és por alakban is kapható.
3. TEFLON® PFA
PFA (perfluoralkoxi)
Nem tapadó bevonat, mely megfelelő beégetésnél úgy olvad és folyik meg, hogy porozitás-mentes, egybefüggő réteget alkot. A PFA üzemi hőmérséklete maximum 260 °C, a bevonat rétegvastagsága el tudja érni az 1 millimétert is. Keményebb, mint a PTFE vagy a FEP. Tulajdonságainak köszönhetően a PFA jobb választás igen sok alkalmazásnál, különösen a vegyszerállóság terén. A PFA vizes alapú diszperzióként és por alakban is alkalmazható.
4. TEFLON® ETFE
ETFE (etilén és a tetrafluor-etilén kopolimerje)
Tefzel® márkanévként terjedt el. Nem teljesen fluorinált, mégis kiváló vegyszerállósággal rendelkezik. 150 °C üzemi hőmérsékleten folyamatosan használható. A legkeményebb gyanta a fluorpolimerek közül. Akár 1 milliméteres rétegvastagság is elérhető, így igen tartós, ellenálló, kemény bevonatot ad. Az ETFE por és diszperzió alakban is készül.
5. TEFLON-S® egyrétegű bevonatok
Ez a vegyszer alapú diszperzió egy speciális keveréke a fluorpolimernek és más kiváló tulajdonságú gyantának, amik segítik a keménység és a súrlódási ellenállóság növelését. Hőkezelésnél a bevonat összetevői úgy rétegződnek, hogy a fluorpolimer tulajdonságai (alacsony súrlódási tényező és a nem tapadás) megmaradnak. A bevonat jó formaleválasztási és dörzsálló tulajdonsággal rendelkezik. Akár sima, tiszta fémfelületre is felhordható.