TEFLON®-bevonó, Szinterező és Kereskedelmi Kft.

Céginformáció

1. A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA

1.1 A vállalkozás alapadatai

Név: TEN-LINE Kft.

Teljes név: TEN-LINE TEFLON-bevonó, Szinterező és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Székhely: 1142. Budapest, Miskolci u. 165/B.

Telephely: 2146. Mogyoród, Kerektó u. 4. ( HRSZ: 0219/22 )

Cégjegyzékszám: 01-09-160049

Adószám: 10622113-2-42

EU adószám: HU 10622113

1.2 A vállalkozás fő tevékenysége és szakmai háttere

A cég 1982 májusában kezdte meg működését Budapesten, a Rákosvölgye Mgtsz Ipari Szolgáltató Üzemegységeként, mint az ország első ipari TEFLON ® -bevonó üzeme. A kezdeti időszakra jellemző, hogy a technológia folyamatos fejlesztése mellett a TEFLON ® bevonatok ipari alkalmazásának sokoldalú lehetőségeit is népszerűsíteni kellett (korrózióvédelem, száraz kenés, formaleválasztás, élelmiszeripari hasznosítás, stb.). A folyamatos, célirányos üzemfejlesztés eredménye lett az a megállapodás, amely 1992-ben jött létre a DuPont de Nemours (Belgium) és a TEN-LINE Kft. között.

A TEFLON ® bevonási módszer alkalmazására a DuPont cég önálló bevonó hálózatot alakított ki a világ különböző pontjain. Ennek keretében az üzemet

“DuPont TEFLON®-bevonási módszer bejegyzett ipari bevonója”

címmel látta el. A megállapodás értelmében az üzem DuPont bevonó technológiát alkalmaz, a DuPont által kiadott leírások és minőségi követelmények szerint. 1985-ben a termelés rohamos mértékű növekedése miatt az üzem bővítése elengedhetetlenül szükségessé vált, ekkor települt át Mogyoródra, a jelenlegi telephelyre. Az új létesítményben lehetőség nyílt a tevékenységi kör bővítésére. Ettől kezdődően az üzem porlakk bevonással is foglalkozik.

A porlakk bevonati rendszer a korszerű felületvédelmi rendszerek csoportjába tartozik. Rendeltetése, a fémből készült tárgyak felületi tulajdonságainak módosítása, alapvetően korróziós és esztétikai követelményeknek megfelelően. A porlakk poliészter vagy epoxi-poliészter alapú, hőre keményedő lakkfesték, felhordása a munkadarab felületére elektrosztatikus kézi szóró eszközzel történik. A beszórt munkadarabot hőkezelő kemencébe helyezve, felületén az előírt hőmérsékletű és időtartamú hőkezelés hatására folyamatos, jól tapadó, kemény, rugalmas, nagymértékben ütés-, és kopásálló, időjárásálló bevonat alakul ki.

A porlakk bevonatnak sok előnye van a hagyományos lakkfestékekkel szemben, nem csak a használati tulajdonságok, hanem az előállítási technológia tekintetében is:

  • Teljesen megszüntethető a szerves oldószerek használata, az ezzel járó tűz,- és robbanásveszély, az oldószergőzök miatti egészségkárosodás kockázata és környezetszennyezés.
  • Nagyobb a termelékenység, egy lépcsőben megfelelő rétegvastagságú bevonat alakítható ki.
  • Erősen tagolt, alakos felületek bevonására is alkalmas.
  • A szállítás, raktározás és felhasználás költségkímélő, minthogy különleges óvintézkedések nem szükségesek.

A porlakk bevonat sok előnye mellett hátrányos technológiai jellemzőkkel is rendelkezik:

  • Kivitelezése telepített üzemi körülmények között, célberendezések alkalmazásával lehetséges.
  • A bevonat minőségére vonatkozó szabványkövetelmények teljesítése a technológiai,- szabályozó és mérőeszközökkel szemben szigorú és költséges műszaki követelményeket támaszt.
  • Az alkalmazott zárt technológia miatt a berendezések mérete egyértelműen meghatározza, hogy az üzem milyen mérettartományba eső munkadarabok felületkezelését tudja elvállalni.

Ez az eljárás az utóbbi tíz évben rohamosan terjed. Korábban csak viszonylag kis méretű gépalkatrészekhez és berendezési tárgyakhoz alkalmazták. Ma már – a porlakk választék bővülésének és minőségi javulásának köszönhetően – egyre elterjedtebb az építő és szerelőipari alkalmazása. A korszerű alumínium épületszerkezetek gyártása ma már kizárólag, az acél épületszerkezetek jelentős része előre porlakkozott szálanyagokból történik.

Az utóbbi években ez a terület kötötte le termelő kapacitásunk legnagyobb részét, itt készültek a legjelentősebb referenciamunkáink.

1.2 A vállalkozás jellemzői, a telephely technikai adottságai

Üzemünkben rendelkezésre állnak az alábbi nagy belméretű égetőkemencék is:
(hosszúság x magasság x szélesség)

– 6000 x 2750 x 2400 mm
– 8000 x 2200 x 1400 mm
A munkadarabok méretének a fentiektől kisebbnek kell lennie az akaszthatóság és rögzíthetőség miatt.

A 7600 m területű ingatlanon 900 m műhely, 240 m raktár és 100 m iroda áll rendelkezésre a főtevékenység folytatásához.

Jelenleg a dolgozói létszám 15 fő. Az üzem jelenlegi technikai felszereltsége évente kb. 10 000 m munkadarab-felület bevonását teszi lehetővé.